Ilskan mot Västtrafik – Gör massiva förändringar av busslinjerna på Hisingen

Nu genomför Västtrafik de planerade reseändringarna i kollektivtrafiken. Bland annat kommer endast en buss att köra mellan Hisings Backa och centrum – vilket får Hisingsborna att rasa:
”Här bor ca 20.000 människor och en enda linje som kommer att gå till centrum. Det kommer att bli kaos! Gör om och gör rätt!”, skriver en resenär i ”Vad händer på Hisingen”.

Från och med den 19 juni gör Västtrafik flera ändringar i tidtabellerna i Göteborg, något som Hela Hisingen skrivit om tidigare. Den största förändringen som drabbar Hisingsbor sker på de bussar som tidigare gått mellan Hisings Backa och centrum. Både linje 19 och linje 18 ska nämligen få ändrad körsträcka.

Linje 19 kommer då gå från Körkarlens gata i Backa mot Hjalmar Brantingsplatsen – Lindholmen – Eriksberg och Marklandsgatan, i stället för till Brunnsparken som tidigare. Det här innebär att bara en buss väntas gå från Backa till centrum: Buss 18.

Arga resenärer – ”Så jävla dåligt”

Det här får resenärer att rasa i Facebook-gruppen ”Vad händer på Hisingen”:

”Så jävla dåligt bor mycket folk i Backa men blir ju bara att kräva ersättning från västtrafik varje gång man inte kommer med överfulla bussar”, skriver en person.

”Här bor ca 20.000 människor och en enda linje som kommer att gå till centrum. Det kommer att bli kaos! Gör om och gör rätt! Kanske dax att starta ett Backaupprop?!”, fortsätter en annan.

”Det är inte klokt! Det byggs mer och mer lägenheter, Backa ” växer”, vi behöver mer bussar, och ändå, detta beslutet!”.

”KATASTROF 🤬🤬🤬🤬”.

”Det verkar som att Västtrafik aldrig ändrar till det bättre för resenärerna ❌Verkligen dax för protest med tanke på allt som byggs i Backa och därmed en ökning av resenärer”

Vill avlasta centrala Göteborg – ”Vi behöver titta på vad vi kan göra”

Anledningen till förändringarna är, enligt Västtrafik, att man vill avlasta trafiken i centrala Göteborg.

— Tanken med det är att vi måste lätta trycket i centrala delarna av staden. Alla linjer kan inte köra till centrala Göteborg, för där finns kända problem i trafiken. Vi kommer minska antalet fordonsrörelser i centrala Göteborg, har Anders Kling, biträdande affärschef för stadsbusstrafiken på Västtrafik, tidigare sagt till Hela Hisingen.

Hur tänker ni kring trängsel på bussarna om endast en linje från Backa går in till centrala staden?

— Benämningen trängsel har förändrats i och med covid, så vi behöver titta på vad vi kan göra. Nu finns möjligheten att åka till Hjalmar Brantingsplatsen, det finns flera andra linjer som går till Hjalmar och därifrån finns många resmöjligheter. Så även om linje 18 är en direktlinje så finns det fortfarande andra möjligheter att ta sig in till staden, de kvarstår, svarade Anders Kling till Hela Hisingen när nyheten publicerades.

Flera andra förändringar görs – buss 25 får ändrad resväg och linje 16 från Västra Eriksberg stannar inte vid två hållplatser

Flera andra förändringar kommer att göras. Linje 311 läggs ner och resenärer kommer i stället behöva göra sina resor mellan Svingeln och Bäckebols köpcentrum med linje 40. Utöver detta kommer linje 37 ersätta 311 på Ellesbovägen och linje 44 förlängs från Körkarlens gata till Hjalmar Brantingsplatsen.

Linje 16 som kört från Västra Eriksberg påverkas också. Alla turer på linje 16 till/från Fyrktorget stannar på hållplats Sjupundsgatan. ”Varannan tur i rusningstid kommer vända vid hållplats Eriksbergstorget och kör inte till hållplatserna Eriksbergsdockan och Bockkranen”, skriver Västtrafik på hemsidan.

Samtidigt kommer buss 25 att få Mölndals resecentrum som ändhållplats. Nya linje 759 ersätter på sträckan Mölndals Innerstad – Balltorp. ”Du som tidigare har rest hela vägen till Balltorp med linje 25 kommer därför att få göra ett byte”, skriver Västtrafik.

Här kan du läsa om några av de förändringar som Västtrafik planerat i kollektivtrafiken framöver.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: