Joakim och Olivias nya sajt ger dig stenkoll på när Hisingsbron är öppen – eller stängd

Är du bronörd som vill ha stenkoll på Hisingsbron? Sitter du vid ett rödljus på Hjalmar Brantingsgatan och vill veta om du ska välja bron eller tunnlarna på väg till fastlandet? Oavsett scenario finns nu en sajt som din räddare i nöden – som har stenkoll på broöppningarna:
— Det är superkul att höra att folk använder den och drömmen hade vart att se den inbyggd i Google maps eller Västtrafik-appen framöver, säger Joakim Johansson, en av skaparna av GoldenGlenn.se.

Alla Hisingsbor som någon gång pluggat eller jobbat i stan känner sannolikt till ursäkten ”Det var broöppning” – något av en standardfras om man är sen till något över älven. En ursäkt som alltid funkat, både med gamla Göta Älvbron och nu även med nya Hisingsbron.

När Olivia Elfving skulle åka över till kompisen Joakim Johansson under pandemin började hon bli frustrerad. Vännen på Hisingssidan skulle lära henne programmering – men de många broöppningarna gjorde att hon ofta blev försenad.

— Det födde idén till att bygga en sida där vi kunde hålla koll på bron. Samtidigt som vi byggde den fick vi kontakt med en kille på Göteborgs Stad som har hjälpt oss med att få liveuppdateringar för att se om bron är öppen eller stängd, säger Joakim Johansson.

Där och då föddes idén om Goldenglenn.se – ett smeknamn på Hisingsbron som Joakim hade sett i en GP-artikel.

— Det var ett sätt för Olivia att få öva på att jobba i projekt och skapa något användbart i kod. Sen tycker jag att bron har en väldigt vacker siluett så det har varit roligt att skapa något kring den, berättar han om hur utbildningen i att koda fick ett konkret mål.

Sajten visar bron i blått när den är öppen för trafik – medan bron blir röd à la Golden Gate Bridge när den är öppen för passerande båtar eller fartyg. Foto: GOLGENGLENN.SE

Sajten visar alltså i realtid när Hisingsbron har broöppning och därmed är ”Stängd för trafik” samt vice versa.

Planerar att ha olika högtidsteman på sajten

Tänkte ni tjäna en peng på den här tjänsten framöver eller är det pro bono?
— Detta har vart ett rent hobbyprojekt. Men det är superkul att höra att folk använder den och drömmen hade vart att se den inbyggd i Google maps eller Västtrafik-appen framöver, säger Joakim.

Vore det bra för er om Hisingsbron målas i gyllene färg eller guld framöver?
— Det hade varit guld! Både för oss och för hela Hisingen, säger Joakim med ett skratt och lägger till:

— Vi kommer lägga till ett halloween-tema och har börjat planera ett jultema för Golden Glenn. Vi har som mål att ha olika högtidsteman på sajten. Utöver det har vi påbörjat att ta fram en andnings-app också.

Kompisarna Olivia Elfving och Joakim Johansson ligger bakom Goldenglenn.se. Foto: PRIVAT

Joakim har tidigare drivit ett startup i kreativt skrivande som under några år var stort i USA och valde att hjälpa vännen Olivia som ville byta karriär. Nu har hon fått sitt första programmeringsjobb, men den första erfarenheten av att koda kan man alltså kika på när man tar reda på om det är broöppning eller ej.

Datan som berättar om bron är öppen eller stängd är open source-data från Göteborgs stad:
— Vi hittade det av en slump när Olivia var lite sur över att fastnat i ytterligare en broöppning, säger Joakim.

Målet: ”Nästa planerade broöppning” ska bli 100%:ig

Än så länge har Goldenglenn.se stenkoll på om bron är just öppen eller stängd, men sajten ger även en föraning om när nästa broöppning kommer. Och här kan det variera lite kring om tiderna verkligen stämmer, varnar Joakim:

— Schemat är inte exakt, utan det är fler öppningar för fritidsbåtar som vi förstått det. Samt viss yrkestrafik kan öppna bron vid andra tillfällen med som vi inte känner till på förhand, säger Joakim.

Men målet är att även den delen av tjänsten efter hand ska bli mer än en kul grej och ett praktiskt hjälpmedel för Göteborgarna:

— Så brostatusen stämmer men prognoserna om när är svårare! Vi ska dock se om vi kan få till ett samarbete med Göteborgs stad för att få in yrkestrafiken med. Det hade varit guld, säger Joakim om Golden Glenn, även känd som Hisingsbron.

För mer information om när Hisingsbron har broöppningar kan du läsa följande information hos Trafiken.nu.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: