Kartor och förklaring: Vad räknas som ”centrala” Hisingen?

Bor du på centrala Hisingen? Tvekar du på om din adress kan räknas till centrala Hisingen? Då är detta en artikel för dig. Vi tänkte nämligen förklara vad vi på lokala nyhetssajten HelaHisingen.se räknar till just ”centrala” Hisingen!

Frågor och kommentarer som ”Borde inte centrala Hisingen vara mitten av Hisingen?”, ”Men Brunnsbo känns som en förort, det kan väl inte ingå i centrala Hisingen?”, ”Lillhagen? Då kan man lika gärna ta med Biskopsgården, dit går det ju spårvagnar i alla fall” ställdes och uppstod i helgen när vi lanserade nya Facebook-gruppen ”Vi som bor på centrala Hisingen”.

En sätt att förklara vad ”centrala Hisingen” är, är att enbart säga att det är området inom stadsdelen Lundby. Men det är som vi ser det alldeles för begränsande och ett gammaldags sätt att se på saken. Därför tänkte vi visa vad vi anser ingår i det så kallade ”centrala Hisingen” med hjälp av ett par pedagogiska kartor.

4 kilometers radie – från Gustav II Adolf

Normalt sett räknar man med att en genomsnittlig person som promenerar i normal takt tar sig fram ungefär 4 kilometer på en timme. Därför använder vi detta mått för att avgränsa hur långt bort från stadens mittpunkt man kan räkna Hisingen, som en central del av Göteborg.

Nedan har vi markerat området man hade kunnat promenera på i normal takt från mittpunkten av Göteborg, på en timme. Det vill säga fågelvägen, om inte vägar, natur och byggnader på vissa platser skapat hinder för sådana promenader fritt åt alla håll.

Utzoomad karta hela Göteborg syns. Klicka på bilden för att se större version. Foto: GOOGLE MAPS

Mittpunkten placerar vi vid Gustav II Adolfs torg, inte bara för att kungen som sägs ha pekat och sagt ”Här ska staden ligga” står staty här, inte heller för att den politiska makten i staden ligger här i stadshuset – utan för att det här är Göteborgs kollektivtrafiks centralpunkt vid Brunnsparken. Här passerar alla stadens spårvagnar och det här räknas som Göteborgs mittpunkt i många kartor, inte minst för att några av stadens äldsta gator omringar den här centrala platsen.

När man drar en 4 kilometers radie från Gustav Adolfs torg ser det ut så här. Som man kan se på kartan är området enbart en mindre del av hela Hisingen, medan allt av det som normalt räknas till ”centrum” av Göteborg kommer med utan bekymmer, på södra sidan av Göta Älv.

Området som är fyra kilometer från Gustav Adolfs torg åt samtliga väderstreck i Göteborg. Klicka på bilden för att se större version. Foto: GOOGLE MAPS

Det här är ”centrala” Hisingen!

Hisingen är en av Sveriges största öar, vilket gör att det bara är en mindre – om än folk- och näringslivsmässigt tät – del av ön som är den centrala delen. Stora områden från Säve och Tuve i norr, Kärra och Backa i öster till Torslanda i väster, räknas inte till de centrala delarna av Hisingen.

Här är hela Hisingen på en karta. Det inom den gråa zonen är vad vi räknar som ”centrala Hisingen”. Klicka på bilden för att se större version. Foto: GOOGLE MAPS

Centralt betyder i denna beskrivning alltså inte vad som är i centrum av Hisingen rent geografiskt, utan vad som ligger nära, eller centralt i förhållande till, Göteborgs centrum.

Närbild: Det här är centrala Hisingen. Klicka på bilden för att se större version. Foto: GOOGLE MAPS

Nu är det här ingen exakt vetenskap, utan en bedömningsfråga kring vad som bör, kan och ska räknas in i begreppet ”centrala Hisingen”. Naturligtvis går det att argumentera för att man per automatik inte bor eller verkar centralt enbart för att man är inom 4-kilometersradien från Gustav Adolfs torg/Brunnsparken. Och självklart går det att säga att ett ställe precis utanför vår ”gräns” på kartan borde räknas med, eller att ett annat ställe precis inom zonen inte borde vara med.

Men någonstans måste man dra gränsen och vår bedömning är att ”en timmes promenadavstånd från centrum” var en rimlig övre gräns att dra för vad som kan räknas som centralt, på Hisingen.

Det blir i alla fall en mer relevant avgränsning på 2000-talet än att enbart säga att ”centrala Hisingen” är stadsdelen Lundby. Som är en av moderna Hisingens äldsta bebodda och bebyggda delar har det varit ett centralt nav på Hisingen under lång tid, men räcker inte riktigt till för att beskriva 2020-talets Hisingen – eller framtidens Hisingen. Detta då staden förändrats väldigt mycket under de senaste decennierna, inte minst i takt med att skeppsvarven längs Norra Älvstranden lagts ner och bebyggelse av olika slag växt fram i allt från just Lindholmen till östra Kvillebäcken och Lillhagen, som allt mer bygger ihop staden – på Hisingssidan.

Centrala Hisingen växer

Hisingens centrum-delar med stadsgator och butiksverksamhet växer och de områden som väntas bli del av framtidens centrala Hisingen gör att centrum förskjuts lite österut. Detta då de framtida byggena av nya Backaplan – där en hel ny stadsdel ska växa fram – och grannen Brunnsbo – där Hisingens nya tågstation ska ligga i framtiden gör att de angränsande områdena öster om Backaplan bör räknas med till det som är centralt. På samma sätt växer staden ihop häromkring när Frihamnen och Ringön i framtiden ska byggas om, ut och bli levande centrala stadsdelar.

Här ligger villa- och radhusdominerade Aröd och södra Lillhagen, samt lägenhetsdominerade Brunnsbo – precis intill Backaplan. Dessa primärområden tillhör formellt sett stadsdelen Hisings Backa, som i sin helhet inte är del i det som vi räknar som centrala Hisingen. Därför är delar av Backa med i det som vi räknar som centrala Hisingen, men inte de delar i Backadalen, Skälltorp och så vidare som ligger längre bort från Backaplan.

Andra faktorer i vår logik blir färdigställandet av Marieholmstunneln och den framtida flytten av Hisingens polishus till området i Tingstad där GP-tryckeriet förr låg. Dessa förändringar av det framtida Hisingen är även de med och påverkar att Brunnsbo och Aröd/Lillhagen allt mer kommer att räknas till de centrala delarna av Hisingen. På sikt är det inte otänkbart att hela Hisings Backa kommer att kunna räknas dit med, men det är att gå händelserna i förväg.

Så resonerar vi. Hur tänker du? Debattera gärna i den för ämnet lämpliga gruppen ”Vi som bor på centrala Hisingen”, där åsikterna säkert går isär…

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER: