KROGRECENSION: Hisingens nya gatukök gör en oväntat god burgare

Redan med en ”krogrecension” av pizzeriakedjan Dominos bröt vi ny mark – när snabbmat behandlades på samma sätt som pubar och finrestauranger bland våra krogrecensioner. Nu följer vi upp den trenden med att testa Hisingens nya gatukök: Time to eat. Här gör nämligen kulträtten en ”Halv special” comeback på dess födelseplats – Vågmästareplatsen! Men det som verkligen gör avtryck på oss är den saftiga hamburgaren med ost och bacon…

Som HelaHisingen.se berättade i våras byggde Hamed Zarpanahfard, ägaren av kiosken Time på Vågmästareplatsen om sin ”spelhåla” i bakre delen av lokalen till en grill. Nu har ”Time to Eat” öppnat luckan och börjat servera snabbmat av klassiskt ”korvkiosk”-slag till hungriga Hisingsbor. HelaHisingen.se fick ta ansvar och testa rätterna som serveras med mos och pommes – för att ge er lite info om hur detta projekt lyckats…

Vi fick med oss tre rätter att testa från korvkiosken som öppnat vid Vågmästareplatsen (den exakta adressen är Virvelvindsgatan 1, eller så söker du på Hisingsgatan 30 där själva ATG-butiken ligger och tittar åt höger där grillen har öppnat sin lucka – mot höghusen på Virvelvindsgatan) som bekant är kulträtten ”halv specials” födelseplats. Därför var förväntningarna höga på den halv specialen som vi fick testa och även om den var riktigt god, så är det mest minnesvärda för oss den oväntat höga kvalitén på burgaren vi åt…

LÄS MER: Så uppfanns en “halv och hel special” på Hisingen – Göteborgs mest kända maträtt

Kryddig tjock korv (40 kronor, med mos eller pommes 60 kronor): Vi fick vår korv stekt, för dagen en italiensk kryddig korv (gatuköket meddelar att man kommer variera den kryddiga korven en hel del framöver…) som var poppis både hos barn och vuxna i vår testpanel. Vi fick den serverad med pommes, som väl inte var något särskilt att hurra över, men skulle välja det goda moset om vi beställde den igen. Korven i sig var av hög kvalitet, köttig och välkryddad, men för den som inte äter kött så erbjuder gatuköket även vegetariska korvar, burgare och har dessutom falafel på menyn.

Ost och bacon-burgare 200 gram (95 kronor): Burgarna säljs från 55 kronor och uppåt (100 gram, standard) till 95 kronor (200 gram, ost och bacon) i åtta olika nivåer med diverse tillbehör och antal puckar kött. Vi testade den mest ”flödiga” med allt och dubbla puckar och fick oss en riktigt trevlig överraskning. Detta är en väldigt välkryddad, smakrik och god burgare. Långt över de förväntningar vi hade på en burgare som serveras ur en lucka på ett gatukök och blev dagens stora positiva överraskning, om än i tuff konkurrens med den generöst gigantiska halva specialen. Burgaren serveras med sallad, tomat, lök (och ketchup samt senap om man vill ha det men vi avstod senapen) och påminner därför mer om en hemlagad burgare än från någon av de moderna hipsterkrogarnas diton, men så bra de gör detta! De goda korvarna i all ära, men vi förutspår att burgaren blir den stora snackisen bland Lundby-borna som gillar gatukök och gatukäk – då den var riktigt läcker!

Halv special (50 kronor + Räksallad för 15 kronor): Gött mos, som man säger (om helt andra ting, med…) passar väl in här. Time to eat har inte ”tjuvat” och kört på pulvermos utan lagar sitt eget kiosklagade mos som gör att specialen blir en fest för den som älskar korv och mos. De generösa portionerna i sig är ett plus, men framför allt smaken på moset är utmärkt och det gör det mesta. Nackdelen blir väl att med så mycket mos (och ketchup, senap och räksallad som vi bad om – dessutom) blir det nästan svårt att se brödet och korven under den hög av härlighet som placerats ovanpå, så i vår testpatrull åt vi nästan upp pappret under brödet i vår iver att sleva i oss rätten.

I vanlig ordning ska vi lägga in som disclaimer att det här är en helt fristående recension utan inblandning av den recenserade restaurangen. Vi har testat deras mat – och betygsätter deras ställe – helt utan att de påverkat recensionen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Betyg: “Time to eat” (Kvillestan)

Time to Eat ligger brevid ATG-kiosken Time på hörnet av Hisingsgatan och Virvelvindsgatan i Kvillestan.

Prisvärt: 10 av 10
Det är svårt att klaga på prissättningen här, jämfört med exempelvis Lasse på Heden och (dyra) Jonsborgsgrillen på Avenyn. Hos Time to Eat kostar en smal korv med mos 45 kronor, jämfört med 59 kronor på Heden. En tjock korv med mos på Vågmästareplatsen kostar 55 kronor, jämfört med 69 kronor på Heden. En halv special kostar 50 kronor hos Time to Eat, medan motsvarande rätt hos Lasse på Heden kostar 63 kronor. Genomgående har Time to Eat en väldigt, väldigt bra prisnivå inte bara i jämförelse med andra kända korvkiosker/grillar i Göteborg – utan jämfört med annan snabbmat på Hisingen. Det här är svårslaget och plånboksvänligt så det står härliga till! Hel special för 60 spänn gör att man ligger omkring 20 kronor lägre än Lasse på Heden och hela 25 (!) kronor billigare än hos Jonsborgsgrillen på Avenyn. Ett praktexempel på hur Hisingens take away-mat ibland är prissatt på ett helt otroligt sätt jämfört med på andra sidan älven!

Atmosfär: 7 av 10
Det är ju en speciell miljö, särskilt nu under sommaren 2021, när byggnaden renoveras och byggställningar omringar stället. Men för den som gillar urbana miljöer framför natursköna är detta drömmen. En korvkiosk/grill precis där det händer mycket – och mycket folk rör sig – på centrala Hisingen. Sedan finns hela den Hisingen-historiska biten med att äta en halv special på den plats där Halv special en gång föddes, vilket gör detta både lite mer äkta och framför allt roligt, än att möla en halv special vid Heden, Avenyn eller i Partille, så att säga. Här äter du halv special precis som Conny Simonsen gjorde på 1940-talet…

Dryck: 5 av 10
Här väljer du bland Cola, Fanta, Pucko (ett måste för många som köper korv och mos!), vatten, Mer eller Pepsi. Exakt det man kan förvänta sig av en grill och därmed är de basala behoven täckta. Samtidigt som det inte finns rättigheter för alkohol eller något riktigt oväntat som hade höjt betyget över medel så går det inte att förvänta sig något helt extraordinärt i dryckesväg av den här typen av verksamhet – så det är precis det som bör serveras till en halv special, stark korv eller mosbricka som köpts genom en lucka.

Mat: 8 av 10
Detta är gött. Det hemlagade (kiosklagade…) moset är bra, den kryddiga korven är riktigt god men framför allt fastnade vi vid kvalitén på hamburgaren, som är riktigt bra. Klassen på den här burgaren är mycket bättre än vad vi har smakat på många andra grill-luckor av motsvarande slag. Burgaren här är inte direkt i klass med det egenmalda köttet och köksmästarmässiga utförandet hos Barley’s Food Factory på andra sidan Kvilletorget – men å andra sidan är den omkring 100 kronor billigare att beställa med tillbehör än på burgarhaket. Och jämfört med McDonalds som har de mer likvärdiga burgarna med Time to Eat, så är detta både en och två klasser bättre. Detta är lite likt Sibyllas burgare, men det bättre kött, smartare och mer smakrik kryddning samt bara flödigare än hos den stora korvkioskkedjan. Rätterna vi testade gav mersmak!

Service: 7 av 10
På ett sätt är det svårt att betygsätta servicen på ett take away-ställe som detta, då man oftast inte har samma kontakt med – eller behov av – service som på en restaurang där man sitter kvar och äter maten. Men här möts vi av glada miner, trevlig tillmötesgående personal och både skämtsam, självironisk och ödmjuk atmosfär. Lite som i grannkiosken som är del av samma ”koncern”. Och även i korvkiosken är bemötandet viktigt – så det ska Time to eat ha all cred för. Det som drar upp betyget ett snäpp till är de generösa öppettiderna, där man kör till midnatt (!) fredag och lördag, vilket gör att de serverar mat långt senare än alla restauranger och pubar gör i det krogtäta Kville. Det är imponerande och en fantastisk service till Kville- och Lundbyborna! Nu är det upp till kvällshungriga Kvillebor att se till att dessa generösa öppettider behålls, för uteblir de sena gästerna lär de inte ha öppet till midnatt på helgerna särskilt länge…

TOTALT: 37 av 50 möjliga poäng.

OBS! Läs rankingen så här: Underkänt – “Stäng stället!”: 0-25 poäng / Godkänt – “Helt ok”: 26-34 poäng / Väl godkänd – “Riktigt gött”: 35-41 poäng / Mycket väl godkänd – “Min favoritrestaurang!”: 42-47 / Helt fenomenalt – “Varför har inte krogen en Michelinstjärna?”: 48-50.

Topplistan: HelaHisingens ”krogrecensioner”

HELT FENOMENALT:
* Ingen recension inom denna kategori (än).
MYCKET VÄL GODKÄNT:
* Sultanzade (Café, Kvillestan): 42 av 50 poäng.
VÄL GODKÄNT:
* Time to eat (Grill/Korvkiosk, Kvillestan): 37 av 50 poäng.
* La Fonda Mexicana (Mexikanskt, Ringön): 37 av 50 poäng.
GODKÄNT:
* Dominos (Pizza, Eriksberg): 27 av 50 poäng.
UNDERKÄNT:
* Ingen recension inom denna kategori (än).

Fakta: Kvillekrogarna – HelaHisingens mat & dryckeskonto

Man kan säga att HelaHisingen.se startades under 2018, då genom kontot Kvillekrogarna på Instagram. Där publicerar vi sedan dess nyheter, bilder och eventinformation med koppling till mat- och dryckesvärlden på Hisingen. Ur det föddes tanken om att bredda verksamheten – till en nyhetssajt om Hisingen, vilket är den du läser just nu.

Men när det kommer till mat rekommenderar vi att följa ”Kvillekrogarna”, där kan det handla om restaurangbranschen, pubvärlden, snabbmatsställen eller till och med din lokala pizzeria. 

Följ Kvillekrogarna här!

LÄS MER: