Nu målas Eriksbergskranen om – det här blir nya färgen

Foto: ROBIN HOLMQVIST/@SWEDISHDRONEGUY

Eriksbergskranen är ett av Göteborgs mest kända landmärken. Under varvets aktiva år brukade den vara mörkgrön, men sedan flera decennier är den målad i orange färg. Nu väntar ett större underhållsarbete av kranen och då den ska få ny färg!

Eriksbergskranen ägs av Älvstranden Utveckling och sedan 2012 är kranen byggnadsminne. Det innebär att den ska bevaras, något som kräver regelbundet underhåll. Som fastighetsägare har bolaget ett underhållsansvar och senast Eriksbergskranen sågs över och målades om var 1992. Nu planeras det för att kranen återigen ska genomgå en större renovering och återfå sin röda färg.

— Vi kontrollerar Eriksbergskranen kontinuerligt och nu ser vi att en större renovering krävs för att kunna hålla kranen i gott skick inför framtiden. Bland annat kommer hela kranen att målas om eftersom färgen har blekts av tidens tand, säger Annica Tisell, chef fastighet på Älvstranden Utveckling i ett pressmeddelande.

— Kranen kommer att få en skarpare röd färg när den är färdigmålad, men som helhet kommer vi att bevara kranens utseende, säger Annica Tisell.

LÄS MER: Framtiden osäker för Göteborgs varvskranar: “Kostnaderna måste vägas mot nyttan”

Omfattande underhållsarbete

Just nu pågår upphandling av generalentreprenör för underhållsarbetet. Arbetet planeras starta i april och i november beräknas allt vara färdigt. I arbetet ingår upp- och nedmontering av byggnadsställningar, målning och plåtarbete. Totalt beräknas underhållsarbetet kosta mellan 50 – 60 miljoner kronor. En investering av den här storleken behöver godkännas av Älvstranden Utvecklingsstyrelse, något som gjordes måndag 8 februari.

LÄS MER: Här byggs nya färjeläget på Älvstranden – en hamnkran måste bort

Fakta: Eriksbergskranen

  • Eriksbergskranen stod färdig 1969 och var en del av Eriksbergs varv. Den användes för montering av fartyg upp till 500 000 ton och var i bruk fram till 1979.
  • Eriksbergskranen är cirka 80 meter hög och 110 meter bred.
  • Från början var Eriksbergskranen grön, den bytte färg till röd-orange när den målades om under 1990-talet.
  • Färgen har blekts med åren och när den målas om kommer den att bli skarpare igen. Kulören är samma som tidigare och står med i bygglovet.
  • I början av 1990-talet användes Eriksbergskranen som turistattraktion. Allmänheten kunde åka upp i kranen för att njuta av utsikten eller hoppa bungyjump.
  • Eriksbergskranen är byggnadsminne sedan 2012 och rivningsskyddad enligt detaljplan
  • Den är ett av stadens viktigaste landmärken och en symbol för Göteborgs varvshistoria.
    FAKTA: Älvstranden utveckling

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: