Nu ska kungen göra som 1 miljon göteborgare – inspektera Hisingsbron

OBS! Bilden är ett montage (No shit Sherlock…) Foto: COWI/WIKIMEDIA

Den 5 september avslutas invigningsperioden av Hisingsbron – som har pågått sedan den öppnades för trafik 9 maj. Nu har över ”en miljon göteborgare” invigt stadens nya bro och vid avslutningsceremonin kommer ”Tjabo”, ”Knugen”, ”Kalle Gustaf”, ja ni vet den där potentaten som även är känd som Hans Majestät Konungen, för att slutligen förklara Hisingsbron invigd…

När Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf välkomnas till Göteborg för att avsluta invigningsperioden för Hisingsbron blir det en ceremoni fylld av glädje, barn och musik, skriver Göteborgs stad i ett pressmeddelande. Invigningen som gått under hashtagen #minbroinvigning har pågått sedan Hisingsbron öppnades för trafik i början av maj. Tanken har varit att med anledning av den pågående pandemin så har var och en fått inviga bron på sitt eget sätt.

”Över en miljon göteborgare har passat på att inviga Hisingsbron och nu är det Hans Majestät Konungens tur att inviga bron. För att så många göteborgare som möjligt ska kunna ta del av den avslutande invigningsceremonin, trots att vi befinner oss mitt i en pandemi, kommer den att sändas live via hisingsbron.se och i Göteborgs Stads sociala kanaler såsom Facebook och Instagram”, skriver man i pressmeddelandet.

Brobyggarna redo att lämna över bron

Sedan spårvagnarna började trafikera Hisingsbron den 16 augusti är stadens nya förbindelse över Göta älv öppen för samtliga trafikslag. I samband med det öppnades även brons västra gång- och cykelbana, som är bredare än den östra gång- och cykelbanan och där det också finns balkonger med sittplatser för den som vill slå sig ner och titta på utsikten. Det innebär att brobyggarna nu är redo att lämna över Hisingsbron till alla de som ska ta hand om och färdas över den, nu och i framtiden.

LÄS MER: Här kör första spårvagnen på Hisingsbron – smygkörde redan i helgen

Under hösten fortsätter arbetet med att riva Götaälvbron. Hela projektet, där både byggnationen av Hisingsbron och rivningen av Götaälvbron ingår, beräknas vara helt klart under våren 2022. Det innebär att området runt broarna fortsatt är en byggarbetsplats och att det kan förekomma tillfälliga omledningar och avstängningar, skriver Göteborgs stad.

Stadens nya landmärke

Hisingsbron är Göteborgs nya landmärke och en ”viktig pusselbit i utvecklingen av det hållbara resandet i staden, där det ska bli enklare för fler göteborgare att välja att cykla, gå eller resa med kollektivtrafik”. Med sin segelfria höjd på 12 meter ger Hisingsbron mer plats för stadsutveckling samtidigt som den knyter ihop centrala Göteborg över Göta älv och gör avståndet mellan älvstränderna lite kortare.

Det första spadtaget togs 2016, men redan 2009 startade förberedande arbeten och 2013 genomfördes en designtävling för den nya bron. Den 9 maj i år öppnades Hisingsbron för första gången för trafik och den 16 augusti började även spårvagnarna trafikera bron. Hundratals personer har varit med i projektet och har under årens lopp bidragit till att göra verklighet av Göteborgs nya bro över Göta älv, skriver staden i pressmeddelandet.

Sist men inte minst, nu när kungen är sist ut att ”inspektera” och inviga den nya bron, så ”1 miljon göteborgare”? Vi ställde frågan till Trafikkontoret:

En miljon göteborgare? Hur går det till?
— Vi har räknat antalet passager över Hisingsbron sedan vi öppnade för trafik den 9 maj, så det är de som har passerat (gående, cyklister, lätta och tunga fordon). Det kan innebära att flera har blivit räknade flera gånger, men det är många som har tagit tillfället i akt att använda och därmed inviga Hisingsbron på sitt egna sätt, säger Alexandra Wattwil på Trafikkontoret i ett mejl.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: