Premiär 2023: Ny snabbfärja över Göta Älv

Som en del av den nya visionen för Älvstaden ska Lindholmen byggas ut och förtätas. Nu pågår byggandet av det nya färjeläget Pumpgatan.
— Där kommer vi trafikera med en helt ny färja redan nästa år, säger David Palmqvist, projektledare på Trafikkontoret.

Det pågår flera nya projekt på Lindholmen. Förutom det omskrivna Karlatornet och den omkringliggande Karlastaden öppnas nya restauranger och det byggs höghus. Den nya techarenan The Yard har öppnat och Clarion Hotel The Pier ska öppna lite senare i år.

I Älvstranden Utvecklings fastigheter kommer flera nya hyresgäster att flytta in och därför välkomnas den nya elfärjan.

— I och med det nya färjeläget får vi ett förstärkt stråk mot Lindholmen Science Park som vi inte haft tidigare. Vi jobbar även med andra element såsom belysning och utemöbler längs sträckan för att stärka både attraktivitet och trygghet, har Ulrika Palmblad Gröön, stadsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling, tidigare sagt.

Här vid Pumpgatan byggs det nya färjeläget. Foto: Hela Hisingen.
Den nya elfärjan ska trafikera sträckan redan nästa år. Foto: Hela Hisingen.

Ska vara avgiftsfri – trafikerar sträckan alla dagar

Samtidigt som förändringarna byggs alltså det nya färjeläget – som ska trafikera sträckan mellan Pumpgatan på Lindholmen och Stenpiren. Färjeläget är en del av ”Vision Älvstaden”.

— Det handlar om att Lindholmen ska byggas ut och förtätas, att låta innerstaden växa över älven. Den nya färjan kommer vara del av det och trafikera redan nästa år, säger David Palmqvist, projektledare på Trafikkontoret.

Elfärjan kommer att trafikera sträckan under veckans samtliga dagar:

”Linjen utgör ett tillköp från Göteborgs stad i syftet att stärka resmöjligheten över älven. Den nya linjen kommer att vara avgiftsfri”, skriver Västtrafik i sin trafikplan för 2023.

Den nya elfärjan, tillsammans med flera andra trafikplaner framöver på Hisingen, är en del av ”Målbild Koll2035” – den plan för det långsiktiga arbetet som finns att utveckla trafiken i Göteborgsområdet.

Färjan kommer att var avgiftsfri. Foto: Hela Hisingen.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: