Så gör du om du hittar en stulen eller dumpad Styr och ställ-cykel på Hisingen

Nya Styr och ställ lanserades i juni – men redan har 100 cyklar stulits eller förstörts. Värst drabbade är stationerna på centrala Hisingen.
— Om det här fortsätter kan vi tvingas stänga de värst drabbade stationerna”, säger Emma Edvardsson på trafikkontoret.

På 135 stationer runt om i Göteborg och Mölndal står 1 750 Styr & Ställ−cyklar utplacerade för utlåning sedan i juni. Men i veckan larmade trafikkontoret om en våg av stölder och skadegörelse mot cyklarna.

— Det handlar om cyklar för cirka en miljon kronor som har försvunnit. En del hittar vi sedan förstörda, säger Emma Edvardsson till Vårt Göteborg.

Inte lätta att sälja vidare för tjuvar

På cyklarna som återfunnits är ofta dekaler och annan märkning borttagen. De karaktäristiska cyklarna är dock inte lätta att sälja vidare och används i första hand till privat bruk.

Även tidigare förekom stölder av Styr & Ställ−cyklar, men det nya systemet låter en låna upp till fyra cyklar på samma konto – något som utnyttjats av tjuvarna.

— Det är bra om du är turistar i stan, en hela familj kan låna cyklar utan att alla behöver skaffa ett konto. Men det blir också en väldigt bra utdelning för en tjuv som kan plocka ut fyra cyklar samtidigt, säger Emma Edvardsson till Göteborgs stads nyhetssajt.

Dialog med Lundby om problemet

Nu finns nästan dubbelt så många stationer som är placerade på nya ställen både inne i stadskärnan och utanför centrum som förra vändan med Styr och ställ. När Styr & Ställs kundtjänst upptäcker misstänka konton stängs de av. Problemet med stölder finns över hela Göteborg men är enligt projektledaren störst på centrala Hisingen.

— Många av de värst drabbade stationerna är på nya platser, säger Emma Edvardsson.

Trafikkontoret har inlett en dialog med Lundby stadsdelsförvaltning för att komma till rätta med problemet, men även med Nextbike, som levererar och ansvarar för det dagliga arbetet med cyklarna. Nu ska en åtgärdsplan tas fram – om cyklarna ska vara kvar.

Kan stänga Styr och ställ-stationer

— Om inte stölderna upphör blir den sista åtgärden att stänga vissa stationer, vilket tyvärr drabbar dem som bor där och vill använda lånecyklarna, säger Emma Edvardsson.

Trafikkontoret vill ha hjälp från göteborgarna för att få stopp på stölderna och skadegörelsen mot Styr och ställ.
— Om du ser en Styr & Ställ-cykel stå parkerad på trottoaren eller din gård − hör av dig! Inrapporterade cyklar hämtas in och kan förhoppningsvis återgå i systemet, säger Emma Edvardsson.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Kontakt: Så gör du när du hittar en Styr & ställ

Om du hittar en stulen eller dumpad Styr och ställ-cykel, ring eller maila Nexbikes kundtjänst på 031-767 94 38 eller styrochstall@nextbike.com.

LÄS MER: