Skarp kritik efter polismordet – så svarar toppolitikern

Foto: SVT.

Fotbollstränaren Hector Valeria i Biskopsgården har sett barn som spelat i sitt lag växa upp och dö i gängkonflikterna. Nu riktar han skarp kritik i SVT mot ansvariga myndigheter. Hisingspolitikern Simona Mohamsson (L) menar att det är ett misslyckande.
”Som fritidspolitiker försöker jag göra mitt yttersta för att vara tillräcklig. Jag gör flera studiebesök i veckan, trygghetsvandrar med föreningar & försöker vara tillgänglig”, skriver hon på Twitter.

Rättegången mot den 17-åriga pojke som misstänks ha skjutit ihjäl en polis i Biskopsgården i juni förra året inleddes i går. Bara dagar före mordet hade 17-åringens mamma sökt hjälp hos sociala myndigheter.

I gårdagens Västnytt berättar fotbollstränaren Hector Valeria att fallet inte är unikt. Han har engagerat sig i fotbollen i Biskopsgården i 25 år och har själv flera gånger kontaktat myndigheterna i andra fall. Men han menar att han aldrig har fått någon respons.

— Jag tror inte att det finns inte ett enda barn som sitter i fängelse, eller som blivit mördat, som inte har haft kontakt med sociala myndigheter. Eller att skolan inte kontaktat sociala myndigheter. Så varför har de inte gjort någonting? säger Hector Valeria i SVT.

Hector Valeria är kritisk till att ansvariga politiker inte verkar förstå sig på ungdomsbrottsligheten i Biskopsgården. Foto: SVT.

LÄS MER: Markus Hankins: Någonstans måste vi ändå ha en gräns, som människor?

”Förstår sig inte på området”

Han menar att de politiker som är ansvariga i Biskopsgården varken förstår sig på ungdomsbrottsligheten eller området.

”Jag kan inte tvinga de andra politikerna att göra något mer än att själv vara ett föredöme”, säger Simona Mohamsson (L) i SVT.

Simona Mohamsson (L) är ordförande för socialnämnden på Hisingen. I inslaget berättar hon att det här är ett misslyckande från politikernas sida – att flera boenden i området riktar så skarp kritik.

— Här på Hisingen har vi satsat en miljon extra på just föreningslivet nu bara för en vecka sedan. Det finns resurser som är oanvända just nu. Då är det mer att vi behöver jobba på att försöka nå ut, säger hon i SVT.

På Twitter vidareutvecklar hon:

”Senaste tiden har det pratats mycket om Hisingen allt för ofta i negativa ordalag. Samtidigt har det skett något som man sällan ser i politiken vi har lagt politiskt tjafs åt sidan, vi har hjälpts åt och försökt hitta sätt att göra samhället bättre tillsammans”.

Foto: SVT.

Gör flera trygghetsvandringar

Simona Mohamsson skriver vidare att även om hon inte bor i området, så gör hon flera studiebesök i veckan:

”Som fritidspolitiker försöker jag göra mitt yttersta för att vara tillräcklig. Jag gör flera studiebesök i veckan, trygghetsvandrar med föreningar & försöker vara tillgänglig. Därför är det ett misslyckande om de vi tjänar inte tycker att vi är närvarande”.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: