Sofie, 30, efterlyste vinterkläder på Facebook – Kärra-borna hjälpte henne hjälpa stans hemlösa

En efterlysning på Facebook till grannarna i Hisings Kärra ledde till att Sofie Henrikson, 30, kunde fylla vardagsrummet av ytterkläder till Göteborgs hemlösa.
— Det är så häftigt och fantastiskt att se att så många vill hjälpa till, säger hon till HelaHisingen.se.

Den här vackra julsagan började när Sofie Henrikson, 30, läste att Göteborgs hemlösa inte kunde få samma hjälp som vanligt i år – på grund av den pågående coronapandemin.

— Jag brukar alltid tänka på de hemlösa extra mycket när julen närmar sig och det blir kallare ute. Och nu hade jag hört att dom dessutom inte har tillgång till samma hjälp dom vanligtvis. Så jag tänkte på hur jag själv kunde bidra med något. Jag såg att man kunde Swisha pengar men ville samtidigt göra något mer personligt, som går direkt till de utsatta. Och där jag kan be andra om hjälp, för det är härligt när man hjälps åt.

”Båda svarade att de gärna tar emot hjälpen”

Hon bollar det egna jobbet på Elgiganten i Kungälv med att ta hand om sin 1-åriga dotter, men kände att hon ville samla in vinterkläder från de som hade lust att skänka bort sådana, framför allt i Hisings Kärra, där hon är uppvuxen och bor.

— Jag har samlat in herrkläder, ytterkläder och filtar till ett café för hemlösa. Samt dam, herr och barnkläder, nallar och leksaker till ett familjecenter med utsatta familjer. Både verksamheterna leds av Göteborgs räddningsmission, säger Sofie Henrikson.

Kärraborna hjälpte till att fylla mängder med kassar med ytterkläder till hemlösa.

Hur går det till rent praktiskt att hjälpa till så här?
— Jag började med att googla vart man kunde skänka kläderna. Hittade inget specifikt så letade upp två personer på Göteborgs stadsmissions hemsida som jag mailade till och bad om hjälp. Båda svarade att de gärna tar emot hjälpen, säger Sofie.

”Så häftigt och fantastiskt att se att så många vill hjälpa till”

Då skrev Sofie, som i världen före corona även spelade fotboll i Finlandia Pallo i Tuve, ett inlägg på sin lokala Facebook-sida ”Vi som bor i Hisings Kärra”, med en vädjan om att få hjälp av sina grannar i stadsdelen:

— Genast började folk höra av sig och hade massor att skänka. Jag började åka runt och samla in lite här och där. Vissa kom även och ställde utanför vår dörr hemma. Bara första dagen hade jag fått in halsdukar, filtar, mössor, tröjor, vantar, skor, byxor, termobyxor med mera.

— Jag ville att folk ska skänka det dom kan tyckas att hemlösa och utsatta familjer kan behöva. Och det är så häftigt och fantastiskt att se att så många vill hjälpa till, säger Hisings Kärras egen tomtenisse.

Här har Sofie, 30, lämnat av alla ytterkläder hos Räddningsmissionen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER: