Stora köer och överfulla parkeringar när Göteborgs muslimer firade ”Eid” på Hisingen

Ett flertal läsare hörde på måndagsmorgonen av sig till HelaHisingen.se med frågor om och synpunkter på varför det stod bilar parkerade på gårdar, gräsmattor och andra platser i området mellan Kvillestaden och Lindholmsallén. Orsaken: Det stora eid-al-fitr-firandet vid Göteborgs moské som är över redan till lunchtid…

Orsaken till den stora tillströmningen av folk är att måndagen 2 maj firar troende muslimer ”eid-al-fitr” vid Göteborgs moské vid Lundbyleden, intill Ramberget. Och precis som vid Valborgsfiranden i helgen som gick var tillströmningen av folk extra stor efter ett par års pandemi med restriktioner som bromsat möjligheten till stora folksamlingar.

På arabiska betyder ”eid att något återvänder och upprepas vid en viss tid. Med tiden har begreppet blivit synonymt med ”fest” och kombinerat med ”fitr” (roten till ordet iftar) som betyder brytandet av fastan betyder alltså eid-al-fitr festen vid slutet av fastan.

Sista bönen redan vid 10 – sedan avtar folksamlingen

Det är alltså vad som pågår 2 maj, vilket innebär att väldigt mycket folk samlas i och vid Göteborgs Moské i Kvillestan. Då många som kommer för att delta i firandet i moskén inte bor i närområdet medför det en rejäl mängd extra bilar och fotgängare i området – vilket påverkar både trafik-,kollektivtrafik och parkeringsmöjligheterna i både Kville och omkring Lindholmsallén påverkas främst under måndagsmorgonen, när bönerna hålls i moskén.

Redan vid lunchtid på måndagen kommer dock både trafik- och parkeringsläget att lugna sig eftersom den sista av fyra böner hölls vid 10-tiden.

Mycket folk och trångt på parkeringarna i Kville när rejält med människor samlades för att fira eid-al-fitr vid Göteborgs moské. Foto: LÄSARBILD

Moskéns två parkeringar är avstängda under måndagens eid-firandet. Normalt parkerar många som ber i moskén där, men tvingas nu söka platser på andra håll i närområdet. Moskén har dock på förhand uppmanat sina följare via hemsidan och sociala medier att åka kommunalt till firandet, men många väljer ändå bilen för att ta sig till Ramberget från olika håll i staden.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Göteborgs moské

Göteborgs moské är en moské som ligger i Kvillestaden i Brämaregården, intill Ramberget på Hisingen. Byggnaden är ritad av arkitekten Björn Sahlqvist och invigdes 16 juni 2011. Bygget är helfinansierat av Saudiarabien och drivs av Sveriges Muslimska Stiftelse. Moskén kostade 67 miljoner kronor att bygga och är 2 000 kvadratmeter stor. (Wikipedia)

Göteborgs Moské vid Ramberget intill Lundbyleden. Foto: LÄSARBILD

LÄS MER: