Tåget kraschade in i bussen vid farliga korsningen – nu sätts ny järnvägsbom upp

Tåget körde rätt in i en stillastående buss i korsningen på Hisingen för nästan ett år sedan. Nu har Trafikverket satt upp en till järnvägsbom i den olycksdrabbade korsningen.
— På grund av coronapandemin försenades leveransen av material, säger Bengt Rydhed vid Trafikverket
enligt Göteborg Direkt.

8 mars förra året körde pendeltåget mot Bohuslän in i en stillastående Västtrafikbuss i korsningen vid Lillhagsvägen-Finlandsvägen. I en dramatisk film fångades olyckan där bussen “sprängs” i bitar av den våldsamma kollisionen.

Föraren hade hunnit lämna platsen och det fanns inga passagerare kvar på bussen. Ombord på tåget, som även spårade ur efter den våldsamma kraschen, fanns 57 passagerare och åtta personer i personalen. Endast tre personer skadades lindrigt.

Nu, nästan ett år senare, har äntligen Trafikverket satt upp en till järnvägsbom på platsen.

LÄS MER: Här “sprängs” bussen av krocken med tåget på Hisingen – nu agerar staden

Stängde korsningen – men gångtrafikanter och cyklister blev oskyddade

Efter olyckan stängde Göteborgs stad en av gång- och cykelbanorna i järnvägskorsningen som ett första steg att göra den säkrare. De som gick och cyklade hänvisades till den södra gång- och cykelpassagen. Men då fanns endast en bom på ena sidan och alla som befann sig på den andra var oskyddade.

Därför har den järnvägsbom som nu sätts på plats länge varit efterfrågad.

— Bommen skulle ha varit på plats i slutet av december 2021, men på grund av coronapandemin försenades leveransen av material, säger Bengt Rydhed, ställföreträdande regional direktör för Trafikverket i region väst, i ett pressmeddelande enligt Göteborg Direkt.

Ska bygga om hela korsningen – men dröjer ett år

I påsk 2023 ska de sista åtgärderna färdigställas. Då byggs hela järnvägskorsningen om så att den blir en helbomsanläggning.

— Då installerar vi den senaste tekniken, som förkortas ALEX, i järnvägsanläggningen. I samband med det stänger vi av järnvägstrafiken under två helger innan påsk. Det blir sedan ytterligare en avstängning av järnvägstrafiken under sju dygn med start på skärtorsdagen. När arbetet är klart har vi ökat säkerheten väsentligt, säger Bengt Rydhed enligt Göteborg Direkt.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: