Volvo stoppar all produktion i Ryssland – sanktionerna stoppar bolagets verksamhet

Efter Rysslands militära angrepp på och invasion av Ukraina har västvärlden enats om hårda ekonomiska sanktioner mot Vladimir Putin, övriga ledarskapet i Kreml, ryska banker, oligarker och staten. En av effekterna blir att AB Volvo inte kan producera lastbilar i Ryssland. En annan är att de inte kan sälja lastbilar där.

AB Volvo stoppar tillfälligt både produktion och försäljning i Ryssland, rapporterar Dagens Industri. Men det handlar inte om något ställningstagande mot den ryska aggressionen mot Ukraina – utan om att affärer i Ryssland blir i praktiken omöjliga:

— Vi har inga förutsättningar att driva verksamhet i Ryssland givet de sanktioner som lagts, säger Volvos presschef Claes Eliasson till SVT Nyheter Väst.

Både material och komponenter som normal skickas till produktionen i Ryssland stoppas omedelbart.

— Det är ingen bojkott mot Ryssland som nation. Det handlar om produktion av lastbilar som används till civila ändamål, säger Claes Eliasson.

Underleverantören tog beslut om bojkott av Ryssland

Men även om Volvo Lastvagnar inte tagit något beslut om att stoppa sin business i Ryssland som en markering mot Putin och Kreml – så är stoppet ett resultat av en sådan bojkott. En av Volvos underleverantörer av komponenter, Nordiq, bestämde i förra veckan att man stoppar alla leveranser – som del av en bojkott mot Ryssland.

— Vi vill inte stötta den ryska regimen. Personligen hoppas jag att Volvo tar ett liknande beslut och stänger ner sin fabrik där borta, sa Stefan Ottosson, vd på fabriken i Habo, till Jönköpings-Posten i fredags.

Ryssland gick efter en flera månader lång uppbyggnad av militär trupp åter till väpnat anfall mot Ryssland i förra veckan. Redan 2014 annekterade Ryssland den Ukrainska regionen Krim och har sedan dess stött ett väpnat uppror i de östligaste delarna av landet. Nu pågår en massiv invasion av Ukraina som världen har enats bakom med olika slags stöd, samt sanktioner och avståndstaganden mot angriparen Ryssland.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: