Beslutet: Nya ”superbadet” i Frihamnen ska byggas av Serneke

Glada göteborgare vid ”Pöl Harbour” i Frihamnen – som nu utökas rejält. Foto: PRIVAT/HELAHISINGEN/GÖTEBORGS STAD

Lagom till det två år försenade 400-årsfirandet av Göteborg ska den så kallade Jubileumsparken stå helt klar. Kronan på verket blir ett utbyggt utomhusbad där ”Pöl Harbour” i dag finns. Nu har beslut tagits om vilka som ska bygga det nya utökade badet: Serneke.

Göteborgs Stad har skrivit avtal med Serneke om att bygga det nya badet i Jubileumsparken vid Kvillepiren i Frihamnen. Park- och naturförvaltningen i Göteborgs Stad ska nu tillsammans med entreprenören ta fram en detaljutformning för badanläggningen, skriver Göteborgs stads sajt Vårt Göteborg.

Tanken är att det utökade badet ska börja byggas våren 2022 och till dess kommer man även ha tagit fram illustrationer och visionsbilder på hur badanläggningen kommer att se ut när den står klar. Tidigare planerades för en omfattande utbyggnad av ”Allmänna badet” (eller Pöl Harbour som det döpts om till i folkmun), innan kommunen bromsade planerna för att det skulle bli för dyrt.

Sedan ”hittade” politikerna nya pengar för projektet – men det skulle bli minst två år försenat.

— Att det är försenat tycker jag är jättetufft och att behöva sitta och fronta det på det här viset, men det är ett antal olika anledningar som tagit oss till den situation vi befinner oss i just nu, sa Anna Sara Perslow, (C), ordförande i park- och naturnämnden i Göteborg till SVT efter beskedet om förseningen i våras.

Nu ser man i stället framåt och kan börja konkretisera hur det större utomhusbadet ska se ut framöver:
— Det vi kan säga redan i dag är att det ska bli ett flytande landskap för bad och vistelse och omfattar det befintliga “Allmänna badet”, vattenlek för små barn samt utökade möjligheter till simning, simträning och hopp, säger Amelie Sandow, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Serneke bygger både Karlatornet och Pöl Harbour 2.0

Som HelaHisingen.se berättade redan i december 2020 fanns planer på att göra badet till ett året runt-bad. Det blir nu även verklighet, i den större saltvattenbassängen vid Frihamnens nya utebad:

— Genom kontinuerlig pumpning av saltvatten från saltvattenskilen i älven, som vi tidigare testat i ”Lilla Salt och i somras i ”Allmänna badet”, kan anläggningen vara i drift även under vinterhalvåret.

Det finska bolaget Bluet Oy Ltd är med som underleverantör i projektet. De har bland annat byggt den flytande badanläggningen Allas sea pool i Helsingfors. Huvudentreprenör blir alltså Serneke, som på 2000-talet vuxit fram som ett av Göteborgs ledande byggbolag.

De leder som bekant även projektet med att bygga Karlastaden i närliggande Lundbyvassen/Lindholmen, med skyskrapan Karlatornet största och mest kända del. En skyskrapa som de i sin tur numera samäger med göteborgska fastighetsjätten Balder.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: