FRAMTIDENS BACKAPLAN: Dessa 7 butiker följer med från Coop-huset till nya lokalerna

Det här är del 14 i en artikelserie om “Framtidens Backaplan” – den nya stadsdel som ska växa fram mellan Brämaregården, Aröd och Brunnsbo under det närmaste decenniet. Följ artikelserien hos HelaHisingen.se.

Dagens stora shoppinghus med ännu större parkeringsplatser framför sig är ”snart” ett minne blott. Inom kort börjar Skandia Fastigheter bygga de första kvarteren av ”Framtidens Backaplan” – dit butiksverksamheterna nu är klara. Nu kan HelaHisingen.se avslöja hela listan på butiker som följer med från dagens ”Backa 2” till de nya kvarteren vid Leråkersmotet!

Som HelaHisingen.se kunde berätta redan hösten 2020 har Skandia Fastigheter gjort klart med ett flertal stora kedjor ska följa med till de första kvarteren av nya ”Framtidens Backaplan”. Bolaget är först ut att sätta spaden i backen vid den enorma omvandling som Backaplan-området står inför då de inom kort börjar bygga kvarter bostads- och affärskvarter mellan Leråkersmotet och Biltema.

Stora Coop ska ligga i botten på ett bostadshus i framtidens Backaplan. Visionsbild: White Arkitekter

Tidigare har vi även kunnat namnge Stora Coop, Elgiganten och Dollarstore som verksamheter som ska flytta till Skandia Fastigheters nya shoppingområde, som är den första fasen av det stora stadsbyggnadsprojekt som ”framtidens Backaplan” innebär. Men nu är det klart att ett par ytterligare verksamheter från dagens Backaplan får möjlighet att flytta med till de nya kvarteren!

I området nederst inom den röda markeringen, mot Backa, ska Stora Coop med flera flytta in – när kvarteren byggts klart.

Enligt uppgifter till HelaHisingen.se har Skandia Fastigheter nu blivit klara med att hyra ut butiks- och verksamhetslokalerna på bottenvåningarna i husen i Detaljplan 1. Vi kan berätta att det bortsett från ovan nämnda ”storkedjor” även finns fler och mindre verksamheter som fått hyra lokaler i de första nya husen.

Här är listan: Butikerna som är redo för flytt!

Följande sju butiker kommer – om allt går som planerat – att bli de första att öppna i de nya kvarteren vid Backaplan:

  • Stora Coop (i dag i Backa 2)
  • Dollarstore (i dag i fristående byggnad)
  • Elgiganten (i dag i separat del av Backa 2-byggnaden)
  • Kronans Apotek (i dag i Backa 2)
  • Hisingens Fisk (i dag framför Backa 2 i separat byggnad)
  • Kemtvätt (i dag i Backa 2)
  • Blomsterbutik (i dag i Backa 2)

Utöver dessa verksamheter så planeras det även för ett kafé, som ska ligga i anslutning till blomsterbutiken. Men enligt HelaHisingens uppgifter är det ännu inte klart vem som ska driva kaféet, eller vilken inriktning det ska få. Utöver kafé-verksamheten är Dollarstore enda affärsverksamhet som kommer få plats i den första delen, Detaljplan 1, som i dag inte har lokaler i Backa 2, eller det så kallade Coop-huset vid Backaplan.

Så kan Framtidens Backaplan se ut när det står klart. Visionsbild: White Arkitekter

Dagens handelshus ligger separat från bostadshusen i närliggande områden, exempelvis östra Kvillebäcken och Porslinsfabriken söder och väster om Backaplans shoppingfastigheter är snart ett minne blott. I framtidens Backaplan kommer det att i shoppingstråken av framtidens Backaplan, särskilt kring det planerade shoppingstråket Backavägen, att bestå av bägge delarna.

Skandia Fastigheters visionsbilder av kvarteren omkring Backavägen. Visionsbild: White Arkitekter

På en eller i vissa fall två bottenplan av bostads- och kontorshusen längs Backavägen kommer ett flertal butiksverksamheter att flytta in. Om det blir liknande lösningar på motsatt (västra) sida av Backavägen är ännu oklart. Detta så Norra Backaplan Bostads AB – bestående av Balder, KF Fastigheter och Riksbyggen – ännu inte kommit så långt fram att sådana detaljer börjat sättas.

Så det kan dröja flera – eller många – år innan besked kommer kring vilka butiker som kan komma att flytta till på andra sidan det stråk där spårvägen framöver ska gå mot Brunnsbo pendeltågsstation och på längre sikt ut till norra delen av Hisings Backa.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 1:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 2:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 3:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 4:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 5:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 6:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 7:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 8:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 9:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 10:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 11:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 12:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 13: