Här tar kungen färjan från Hisingen till fastlandet

När Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var på besök passade de på att ta en tur till Hisingen. Då åkte kungaparet med elfärjan Eloise.
— Under resan berättade vi om arbetet med att nå våra högt ställda klimat- och miljömål, säger Roger Vahnberg, vice VD på Västtrafik.

Förra veckan var kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på besök i Göteborg. Tillsammans med det nederländska kungaparet besökte de Volvo AB samt Göteborgs hamn för att prata om ”maritima relationer och jämställdhet” samt ”grön innovation”, enligt Utrikesdepartementet.

Fokuset för resan var att stärka bandet mellan Nederländerna och Sverige. Dessutom låg tyngdpunkten på energiomställningar, miljö och klimat samt hav och jämställdhet.

— Vi är eniga i våra ambitiösa ansträngningar för att stävja klimatförändringarna och i att hitta nya lösningar för att anpassa oss till dess konsekvenser, sa Kung Carl XVI Gustaf i talet efter den traditionella välkomstceremonin, enligt Aftonbladet.

Målet med resan var att prata om klimatet och ”grön omställning”. Foto: Eddie Löthman.
Det svenska och nederländska kungaparet var på besök i Göteborg. Foto: Eddie Löthman.

Besökte flera platser på Hisingen – tog färjan Eloise till fastlandet

Före lunch var kungaparet på Lindholmen Science Park och sedan tog de elfärjan Eloise tillbaka till fastlandet, där regeringsplanet väntade.

— Under resan berättade vi om arbetet med att nå våra högt ställda klimat- och miljömål, att vi idag har över 300 elbussar och att nästa år kommer nästan all stadstrafik vara elektrifierad. Sedan var det kul att berätta om just Eloise, både att det är en elhybrid och att den är designad för att lätt kunna ta emot många cyklar, sa Roger Vahnberg, vice VD på Västtrafik i sitt tal till gästerna ombord.

I september förra året var kungen på plats för att inviga den nya Hisingsbron. Då uppmanade Göteborgs stad allmänheten att inte komma dit utan i stället följa deras digitala sändningar av invigningen. Före ceremonin fick kungen en guidad visning av Hisingsbron.

Tanken är att kungaparet ska komma tillbaka till Göteborg 2023, för att då närvara vid stadens uppskjutna 400-årsjubileum.

Här stiger de av elfärjan Eloise. Foto: Eddie Löthman.
Bland annat besökte de Volvo AB, Lindholmen Science Park och hamnen. Foto: Eddie Löthman.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: