MATKAMPEN PÅ HISINGEN: Vad ska ICA göra med tomträtter på totalt 18 200 m² vid Backaplan?

Det här är Del 6 i en artikelserie om “Framtidens Backaplan” – den nya stadsdel som ska växa fram mellan Brämaregården, Aröd och Brunnsbo under det närmaste decenniet. Följ artikelserien här på HelaHisingen.se.

ICA äger tomträtter på 18 200 kvadratmeter mitt i området som ska förvandlas till nya Backaplan. Innebär det att matvarujätten ska öppna en ICA Maxi eller ICA Focus på Backaplan? Det återstår att se…
— Om det beslutas är det fortfarande många år fram i tiden, säger Edvard Lind, tf presschef på ICA.

Tomträtterna som köpts av ICA ligger på fastighetsbeteckningarna Kvillebäcken 62:11 och Kvillebäcken 62:12. Det är tomträtter på totalt 18 200 kvadratmeter som ägs av ICA fastigheter och platsen för lokalerna är på Ångpannegatan – mitt i det område som är tänkt att rivas och byggas om från grunden, som del av nya Backaplan.

Men än är det för tidigt att slå fast att ICA faktiskt ska öppna butik i fastigheterna de äger vid Backaplan:

— Det finns idag inga beslut om att bygga en butik vid platsen. Om det beslutas är det fortfarande många år fram i tiden då det krävs detaljplaner med mera innan vi kan börja bygga, säger Edvard Lind, tf presschef på ICA.

Området ska totalförvandlas

Affären där ICA fastigheter förvärvade Kvillebäcken 62:11 och Kvillebäcken 62:12 genomfördes redan 2016, men det var först i år som Göteborgs stad gav besked om att de verksamheter och industrier som finns mellan östra Kvillebäcken och Minelundsvägen (framför Hornbach) ska bort.

I dag finns allt från stora kedjor som Lidl och Ö&B i området, till aktörer som Björk & Frihet (före detta Emmaus Björkå) och hyllade restaurangerna Jenin Grill och Lilla Istanbul i området. Vissa av de här företagen lär flytta in i nya lokaler på nybyggda Backaplan och andra helt flytta ifrån området.

“Vad gäller Backaplan är rekommendationen att ta ett aktivt ställningstagande för att säga upp tomträttsavtalen för tomträtter Väster om Kvillebäcken”, skrev Fastighetskontoret om planen för området.

ICA:s lokaler ligger mitt i nedanstående bild, mellan markeringarna för Orient Cafe och Huveröds Backaplan. I dag hyr man ut lokalerna.

Området där Fastighetskontoret vill säga upp tomträttsavtalen. Foto: GOOGLE MAPS

“Målet för utbyggnaden av Backaplan är en socialt blandad stad med stort inslag av handel och verksamheter, skolor, förskolor och idrottshall samt ett kulturhus. En strävan är att antal boende och antal arbetande i Backaplan ska vara ungefär lika”, fortsätter Fastighetskontoret sin beskrivning.

”Backaplan är en intressant och expansiv del av centrala Göteborg”

Det innebär däremot inte per automatik att ICA ska öppna ett stort varuhus på platsen där de förvärvat fastigheter. Om det sker är det något som ligger flera år framåt i tiden:

— Mina kollegor på ICA fastigheter ville också lägga till att Backaplan är en intressant och expansiv del av centrala Göteborg och förvärvet var en del av Ica Fastigheters långsiktiga strategi att utveckla platser där människor bor lever och verkar, säger presschefen Edvard Lind.

Som HelaHisingen.se berättat tidigare i år fortsätter ICA att breda ut sig på Hisingen och öppnar nu sin andra Kvantum-butik här till hösten. Då får Stora Coop konkurrens – i Bäckebol.
— Vi har ett stort intresse från butikskedjor att komma till Bäckebol, säger fastighetsägarens Trophis vd Jan Björk.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 1:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 2:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 3:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 4:

FRAMTIDENS BACKAPLAN – DEL 5: