Offensiven: Västtrafik har fler kontrollanter än någonsin ”Hög närvaro och synlighet”

2019 fanns det 80 biljettkontrollanter i regionen. Sedan Västtrafiks satsning har det ökat till 120 utbildade kontrollanter.

Just nu pågår den största insatsen med biljettkontroller som Västtrafik hittills gjort. Det finns nu både många fler kontrollanter synliga på stan, men även kontroller med den obligatoriska påstigningen fram på bussar.
— Vi ska fortsättningsvis ha en hög närvaro och synlighet, säger Åsa Brun, försäljningschef på Västtrafik.

När restriktionerna lyftes den 29 september öppnade Västtrafik återigen framdörrarna på bussar och spårvagnar i Göteborg. Då infördes även obligatorisk påstigning fram på de flesta busslinjer i Göteborg, samt att man skulle visa upp giltig biljett för föraren.

— Vi öppnade dörrarna stegvis, för det har varit väldigt viktigt att vi har värdar ute på plats och stöttar förarna och hjälper våra kunder, säger Åsa Brun på Västtrafik.

Hur har det tagits emot?
— Generellt sett har det gått väldigt bra. Vi ser att det har blivit en normförskjutning, att man ska gå på där fram. Samtidigt försöker vi informera med dekaler på bussen och information på fordonet. Det finns dessutom värdar på plats.

Den 30 oktober hade samtliga bussar i Göteborg, förutom de högfrekventa stombusslinjerna, påstigning fram.

— Det är en beteendeförändring. Det var länge sedan vi hade det så här i Göteborg – att man ska vara förberedd och visa en giltig biljett.

Har det orsakat förseningar under rusningstrafik till exempel?
— De första dagarna blev det en viss påverkan på punktligheten, men den är avtagande i och med att kunderna lär sig. Men vi följer det hela tiden och kollar hur det ser ut med punktligheten.

Västtrafik har medvetet ökat närvaron av kontrollanter ute i Göteborg och övriga regionen. Foto: Västtrafik.

Del av nytt arbetssätt – ”Ska synas”

Enligt Västtrafik är det här en del av en offensiv för ökade biljettkontroller. Samtidigt har de ändrat sitt arbetssätt och förstärkt närvaron på flera plan.

— Det finns många fler biljettkontroller och många, många fler biljettkontrollanter. Vi har utvecklat vårt arbetssätt och i det arbetssättet så har vi värdar som hjälper och stöttar på plats. Vi ska fortsättningsvis ha en hög närvaro och synlighet. Och vi vill ha den tillsammans med påstigningen fram, där man visar biljetten för föraren.

LÄS MER: Västtrafik inför påstigning fram i Göteborg – förutom på dessa linjer

Under pandemin pausades kontrollerna, men i september förra året återupptog Västtrafik dem igen. Då var det ungefär 80 biljettkontrollanter i tjänst. Nu är det 120 stycken.

— Vi kommer alltid utveckla oss så vi har ett bra och effektivt arbetssätt. Det är viktigt att vara på rätt ställe med hög närvaro och synlighet, säger Åsa Brun.

FAKTA: Så mycket kostar det om du ej har giltig biljett
Ungdomar 15-17 år: 750 kronor.
Vuxna över 18 år: 1 500 kronor.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: