Sommarkollen: 14 nyheter om butiker och restauranger på Hisingen

Har du stängt in dig under pandemin och vågar dig ut bland folk först nu när restriktionerna lättar? Här är vår snabbguide med ett urval av nyheter kring butiker och restauranger (samt ett lekland…) som skett i vår och sommar!

Nya ägare för Backaplans lekland

LEKLAND: I våras gick Megafun (tidigare Lek & Buslandet) på Kville-sidan av Backaplan i konkurs, som HelaHisingen tidigare berättat. Allt från H&MCubusCervera och Telia har stängt eller håller på att stänga sina butiker på Backaplan. “Lek & Buslandet på Backaplan i Göteborg är Europas största lekland inomhus. Vi har 5000 kvm att leka och busa på”, såldes leklandet in som under sitt tidigare namn. Nu står det klart att Leo’s Lekland, den svenska leklandskedjan med totalt 49 anläggningar i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Tyskland, tar över anläggningen vid Backaplan. Enligt företaget ska man öppna upp portarna i juli 2021.

Nya ägare för leklandet på Herkulesgatan åter-öppnar verksamheten i juli.

En ”grisig” restaurang öppnar

Bryggeriet Två feta grisar har flyttat till Ringön och öppnar i dagarna sin nya lunchkrog som de döpt till Two Fat Pigs restaurang. Den kommer ligga i anslutning till den padelhall och det bryggeri som ölmärket och dess många ägare driver i samma lokaler i Ringön.

Köksmästaren Oscar och @tvafetagrisar:s ”mästerbryggare” Daniel…

Utan tobak blev det tufft

KIOSK: Backa 2:s godiskiosk ”Godis och Nettotobak” bytte nyligen ägare och drev vidare kiosken utan tobaksförsäljning, för att sedan slå igen verksamheten helt tidigt under sommaren. Det är oklart om någon ny kioskverksamhet är att vänta i lokalerna framför Stora Coops huvudentré på Backaplan. Stora Coops egen kiosk på andra sidan kassalinjen är dock öppen även fortsatt.

Igenbommad kiosk utanför Stora Coop Backaplan.

Kebaberian som aldrig lyfte

RESTAURANG: Vägg i vägg med populära bufférestaurangen Göteborg Wok har de senaste åren kebabhaket Mr Döner huserat. Den lilla kebabrestaurangen – även detta inne på Backa 2, eller ”Coop-huset” på Backaplan – fick däremot aldrig riktigt Hisingsborna med sig och blev rätt hårt sågade i olika onlinerecensioner, vilket inte lär ha ökat deras möjligheter att överleva när pandemin slog till. Nu är det stängt och lokalen igenbommad.

Maten hos Mr Döner i Backa 2-huset på Backaplan var inte av högsta kebaberia-klass, tyvärr.
Igenbommat. Nu finns inte Mr Döner Backaplan kvar längre.

Rejäl inglasad uteservering

UTESERVERING: Kolgrillen (tar aldrig hungern efter kolgrillat slut på centrala Hisingen?) som ersatt slakteriet på hörnet av Backa 2, ut mot Dollar Store och Jysk, har etablerat sig som verksamhet nu. Doy Doy har satsat på en rätt avancerad (och dyr!) uteservering för att utöka kapaciteten under våren och sommaren. Nu när den står klar sedan ett tag ser den delen av huset fått sig en rejäl estetisk uppryckning med, även om alla kanske inte vill gömma sig bakom glas och under tak när vi väl får chansen att få lite sol under sommaren…

Rejäl inglasad uteservering på Backplan.

Ölprofiler öppnar ny bar i höst!

PILSNERBAR: Tillsammans med O/O Brewing vars bryggeri ligger i Backa Industriområde satsar nu vännerna Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson på den nya baren. I höst öppnar Hisingens första “pilsnerbar” i Ringöns Industriområde:
— För mig handlar det om att skapa en miljö där ölen, maten, musiken och vi bakom baren samverkar på bästa tänkbara vis för att få en enastående upplevelse som gäst, säger Rasmus Herbertsson.

Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson öppnar pilsnerbar i Ringön.

Grönsaksbutiken som försvann

BUTIK: En grönsaksbutik ploppade plötsligt upp mitt emot fiskaffären utanför Backa 2 under förra sommaren. Men ett år senare har den inte bara stängt igen, utan den tillfälliga byggnaden har rivits och för den som inte varit på Backaplan på ett drygt år finns inte ett tecken kvar på att det funnits något här under pandemin…

Det senaste året har en tillfällig grönsakshandel pågått mitt emot fiskhandlarn på Backaplan.
Borta. Grönsaksbutiken som legat på utsidan av Backa 2 är nu ett minne blott.

Lejonet & Björnen flyttade in i Eriksbergshallen

HOTELL: Hotel 11 vid Eriksbergskajen har gjort en storsatsning på Eriksbergshallen i sommar. Restaurangen Shipyard har öppnat, en satsning på femkamp i En annorlunda femkamp har haft premiär, EM-fotbollen har visats på storbildsskärm – men det kanske mest minnesvärda ändå är glassbaren. I samarbete med Lejonet & Björnen har man öppnat en Glassbar i Eriksbergshallen och säljer det göteborgska glassmärkets läckerheter till de som vill sitta inne i den historiska hallen, på den 300 kvadratmeter stora uteserveringen eller ta som take away ut på Eriksbergskajen…

Hotelldirektören Ina Aganovic har lett storsatsningen på Eriksbergshallen.

Ny takbar har lanserats i Lindholmen

HOTELL: Franska Rivieran möter Göteborg – så beskrivs barkonceptet som ska föra tankarna till sydligare breddgrader. I början av juni öppnade en exklusiv takbar under konceptnamnet Vivi som kör somrigt häng efter 16:00 onsdag-fredag och från 12:00 på lördagar.
— VIVI skall helt enkelt vara en upplevelse i europeisk toppklass, magiskt beläget på taket, sa Mimmi Radhammar, t.f Hotelldirektör på Radisson Blu Riverside Hotel, inför öppnandet.

Utställning hos Mannerströms i Torslanda

RESTAURANG: Här får Leif Mannerström en exklusiv förhandsvisning av den unika utställning av gitarrer och andra roliga objekt som smeden Carl Anders Andersson har på Harvest by Mannerström i Torslanda. Nu kan alla restauranggäster spana in utställningen:
— Så det går bra att komma och kika på utställningen och äta lite gott, sa Anna Mannerström efter premiären.

Syrisk snabbmat med kyckling i fokus

SNABBMAT: På menyn hos den nyöppnade kycklingrestaurangen Ala-Kefak på Herkulesgatan i Kvillestan finns bland annat friterad kyckling, kycklingbröst, stekt kyckling, grillad kyckling, kycklingspett och shawarma. Det sistnämnda är en arabisk specialitet och Ala-Kefak drivs även av ett gäng invandrare med syrisk bakgrund. Billiga priser och lite annorlunda snabbmat är konceptet här i denna nya snabbmatsrestaurang som öppnade i början av sommaren.

Är du en äkta Gaubi?

PIZZA: “Svenska bowls” på menyn, chips på pizzan och fina viner som paras med huvudrätter som kostar maximalt 120 kronor. Nya Gaubi køk & bar öppnade under Eriksbergskranen i maj med konceptet att bli en en ovanlig pizzeria som kliver in på Hisingens matscen:
— Vi tänker tillbaka på gamla varvsarbetare som möter det moderna Hisingen. Eller på hur cool fiskargubben var här i trakten en gång i tiden. Vår inredning är lite rough, säger Daniel Hennemann, en av delägarna till HelaHisingen.se.

Tacos hem till dörren från Backaplan

TACOS: Även om recensionerna varit lite svala så kan Hisingens taco-älskare glädjas sedan den nya digitala restaurangkedjan Tacotarian öppnat på ön. Santa Maria samarbetar med 25 restauranger runt om i Sverige för att leverera tacos hem till dörren:
— Smaken står självklart i centrum och med kryddor, såser och toppings kan du enkelt smaksätta ditt val av protein, säger Kristina Hovmöller, Country Manager Out of Home på Paulig som äger Santa Maria.
På Hisingen samarbetar Tacotarian med Go Bite vid Backaplan, därifrån maten levereras hem till tacosugna.

“Food court” – med mat från fyra olika kök

LUNCH: Här har Hisingens nya matupplevelse slagit upp portarna. Hos “The Melting Pot” kan gästerna välja mellan fyra olika matkoncept:
— Vårt matkoncept är brett med influenser från världens alla hörn och variationen i våra menyer gör att gästerna kan besöka oss om och om igen, säger Peter Öhrström, konceptutvecklare på Compass Group.
Den 5 maj öppnade Compass Group ”The Melting Pot” på Volvo Cars huvudkontor i Torslanda.

Vad har vi missat från butiks- och restaurangvärldarna? Vad borde finnas med på listan här ovanför? Känner du till något annat som absolut måste uppmärksammas hos HelaHisingen.se?
Tipsa oss på tips@helahisingen.se så kan det bli verklighet!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: